Onze volgende activiteit is op 17 januari – een Palestijnse culturele avond in De Gelderlandfabriek.
In de media horen we veel over Palestijnen, maar veel minder luisteren we naar Palestijnen zelf. Palestijnen hebben een rijke cultuur waarin ze een beeld geven van hun dagelijks leven, de moeilijkheden die ze ondervinden door oorlog en bezetting evenals de manieren waarop ze daarmee omgaan, hun verzet en hun veerkracht. Op 17 januari maken we in Culemborg ruimte voor Palestijnse cultuur en drukken onze solidariteit uit met het Palestijnse volk en de kinderen in Gaza in het bijzonder.
Palestijnse cultuur
Op 17 januari komt de Palestijnse cultuur op verschillende manieren aan bod. Allereerst in de maaltijd (vegetarisch) verzorgd door Palestine Kitchen uit Utrecht (@palestinekitchenutrecht op Instagram). Daarnaast in een presentatie met poëzie en verhalen van Gazaanse kunstenaars op basis van de website www.getuigenvangaza.nl, een initiatief van Marianne Dagevos. Verder is er bijpassende muziek door de Culemborgse muzikanten Ingrid Raaijmakers (@mama_indig0 op Instagram), Harold Koninckx en Gabriel Rademaker.
Speciale gast die avond is Ahmed Alsemeiri, opgegroeid in Gaza en sinds twee jaar woonachtig in Nederland om hier te studeren. De hele familie van Ahmed is nog in Gaza en hij zal op 17 januari vertellen over zijn ervaringen, de contacten met zijn familie en hun plannen voor de toekomst. Het gesprek met Ahmed is in het Engels.
En natuurlijk is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, informatie en ideeën uit te wisselen.
Benefiet
Daarnaast is deze culturele avond een benefiet voor de kinderen uit Gaza die te kampen hebben met trauma, honger, gebrek aan scholing en medische zorg.
De internationale hulporganisatie Inara heeft een speciaal programma ontwikkeld voor deze kinderen. Met een holistische aanpak waarbij mentale en medische zorg worden gecombineerd, streven zij ernaar kinderen weer perspectief te geven. Inara richt zich op zorg aan kinderen in Gaza maar ook aan gevluchte Gazaanse kinderen in Egypte en Turkije die daar aan hun lot worden overgelaten. Meer informatie op www.inara.org
Op 17 januari kun je een donatie doen via een QR code, alle bedragen worden verzameld en in een keer overgemaakt naar de organisatie.
Kom je niet op 17 januari, maar wil je wel meehelpen…
Meld je dan aan om mee te werken met deze activiteit, of met één van de andere activiteiten.